23 בינואר 2012

חינוך בישראל - אפשר גם אחרת?

מערכת החינוך בישראל נדרשת להתמודד עם מורכבות חברתית, התמודדות עם פערים חברתיים וכלכליים, וכן עמידה ברמת ההישגים המצופה על פי סטנדרטים בינלאומיים. כמו כן, מערכת חינוך ערבית לצד מערכת חינוך יהודית שאין יוצאות מאותה נקודת פתיחה שונות ובעלות ערכים שונים.
לכך התייחס פרופ' עמי וולנסקי במאמרו: "מערכת החינוך בישראל". וולנסקי מציין כי במערכת החינוך קיימות מספר בעיות שניתן להגדיר אותן כאתגרים להתמודדות עימם. האתגר הראשון - היעדר ביקוש למקצוע ההוראה. אם מבקשים התגייסות של מורים בעלי הון תרבותי, אישיותי והשכלתי יש צורך בשינוי במבנה התעסוקתי במשק, בשינוי המורכבות בעבודת המורה וכן בפגיעה המצטברת במעמד המורה.
האתגר השני - בחירה באסטרטגיה פדגוגית ברורה המתבססת על פיתוח חשיבה והבניית ידע באמצעות טכנולוגיות המידע והתקשורת שישולבו בתהליך הלמידה וההוראה.
האתגר השלישי  – העלאת אחוזי ההצלחה בבחינות הבגרות על מנת שיתאפשר למסיימי בתי-ספר התיכון להמשיך בלימודים אקדמיים. כמו כן, לתת הזדמנות שווה לכל המגזרים, וכן, גיוון בתוכניות הלימוד ובדרכי ההוראה.
האתגר הרביעי - מתן עזרה למגזר החרדי בהשתלבות בשוק העבודה על ידי שילובם בלימודי חול וכך ניתן יהיה לצמצם פערים חברתיים.
האתגר החמישי - בניית תקציב מיוחד בתחום החינוך שייתן מענה לאתגרים הניצבים בפני המערכת. כגון: הקטנת מספר התלמידים בכיתות, הגדלת מספר שעות הלימוד, הפחתת העומס על המורים, גמישות פדגוגית ומעבר לניהול עצמי בבתי הספר. 
לסיכום, המנהיגות במדינת ישראל נאלצת להתמודד עם אתגרים אלו. אך לא רק בישראל אלא בעולם כולו מתמודדים עם אתגרים כאלו ואחרים בתחום החינוך.
קן רובינסון מתייחס לכך באחת מהרצאותיו באתר TED ומציין נקודה מעניינת הקשורה בחינוך - יש לכולנו עניין אמיתי בחינוך מכיוון שזהו חינוך שאמור לקחת אותנו לתוך העתיד שאיננו מסוגלים לתפוס. אין לנו מושג איך הוא יראה ואנחנו אמורים לחנך את הילדים בשביל עולם זה... זאת ועוד בסרטון מתוך אתר TED:





ביבליוגרפיה:  וולנסקי, ע' (2010). מערכת החינוך של ישראל מתוך פאוור ק. (עורך) אינציקלופדיה בין-לאומית לחינוך, אלסוייר, אוקספורד

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה